• Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Lifehacking
Lifehacking
Eigenaarschap volgens Wouter Hart
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

cirkel invloed betrokkenheid covey wouter hart

Wouter Hart beschrijft in zijn boek Verdraaide organisaties - Terug naar de bedoeling Stephen Covey's model van de cirkel van invloed:

wouter hart verdraaide organisaties bedoeling

Eigenaarschap bepaalt voor een groot deel hoeveel het individu bijdraagt aan het geheel en het is dus de moeite waard hierin te investeren. Met het vergroten van eigenaarschap wordt de batterij opgeladen. (...) In Stephen Covey's boek Seven Habbits of highly effective people wordt dit mooi in een schema weergegeven. Hij tekent twee cirkels waar de buitenste staat voor de afbakening van alles in de wereld waarbij je op de een of andere manier betrokken bent. Dus van alles buiten die cirkel weet je niets af. Op de zaken waarbij je betrokken bent, heb je als mens maar voor een klein deel invloed. Dat noemt Covey de cirkel van invloed. Hoe kleiner het gevoel van betrokkenheid bij een organisatie, hoe meer mensen buiten deze cirkel stappen. Dat typeert zich door 'klagen over'. Hoe meer de mens zich betrokken voelt bij het geheel, hoe meer hij in de cirkel van invloed stapt. Door het vergroten van eigenaarschap creëer je dus beschikbare energie en effectiviteit van de (mensen in) de organisatie.

Tegenover het vergroten van eigenaarschap staat het verkleinen van eigenaarschap. Daar zijn we binnen organisaties meester in en daar moeten we beter op letten. Het weghalen van verantwoordelijkheden uit het gedrag van professionals verkleint al snel de kans op de juiste performance. Juist omdat het gevoel van eigenaarschap kleiner wordt. Als we iets voorschrijven in bijvoorbeeld een procedure, wordt de procedure eigenaar en de onteigende professional uitvoerder. Dat geldt voor alle elementen uit de systeemwereld.

Dit geldt ook voor stafafdelingen. [Een] 'de kwaliteitsafdeling' werkt [vaak] averechts op het gevoel van eigenaarschap over de kwaliteit in de lijn, vooral bij professionals.

Het gaat er steeds weer over het gewenste gedrag te vergroten door het eigenaarschap te laten liggen daar aar het zou moeten liggen. Dit betekent overigens niet dat een medewerker zijn eigen gang kan gaan en zich er niets van hoeft aan te trekken dat hij in de context van een organisatie werkt. Het eigenaarschap van het individu staat immers in relatie tot de bedoeling van de organisatie als geheel.

Bron: Verdraaide organisaties - Terug naar de bedoeling, Wouter Hart

Laatst aangepast op woensdag, 05 oktober 2016 08:25  
Zes ineffectieve leugens volgens Gary Keller & Jay Papasan
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

 

focus gary keller jay papasan

In hun boek 1 Ding - Het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen stellen Gary Keller en Jay Papasan dat er zes leugens zijn die je ervan weerhouden te focussen op 1 ding:

1 ding gary keller jay papasan

De zes leugens die tussen jou en succes in staan zijn:

 

 1. Alles is even belangrijk: gelijkheid is een nobel ideaal om na te streven wanneer het gaat om mensenrechten. In de echte wereld van resultaten zijn de dingen echter nooit gelijk ... Gelijkwaardigheid is een leugen. Dit besef ligt ten grondslag aan alle belangrijke besluitvorming. (...) Prestatiegerichte mensen hebben een oog voor wat essentieel is. Ze staan lang genoeg stil om te bepalen wat echt van belang is en laten dat de rest van hun dag invullen. ... Presteerders werken altijd vanuit een heldere kijk op hun prioriteiten. (...) De waarheid is dat niet alles even belangrijk is en dat succes pas gevonden wordt in het doen van de dingen die echt belangrijk zijn. Bezig zijn met het belangrijkste is altijd het belangrijkst.

 2. Multitasken: de waarheid is dat multitasking noch efficiënt noch doeltreffend is. In de wereld van resultaten zal het je keer op keer in de steek laten. Multitasking is een zeer effectieve methode om minder voor elkaar te krijgen. In multitasking gaat het erom dat diverse taken beurtelings gebruik maken van één bron (de CPU). In de loop van de tijd is de context omgedraaid en werd de term opgevat alsof het betekende dat één bron (een persoon) diverse taken tegelijkerijd uitvoerde. Het was een slimme formulering die zeer misleidend is, want zelfs computers kunnen maar één stukje code tegelijk uitvoeren. Als een computer 'multitaskt', schakelt hij heel vlug tussen meerdere dingen en wisseltde focus tot beide taken zijn voltooid. ... [Als mensen kunnen we ons] net als computers niet op twee dingen tegelijkertijd concentreren. Onze aandacht schiet heen en weer. Voor computers is dat geen probleem, maar voor mensen kan dat ernstige gevolgen hebben. (...) Als je van de ene naar de andere taak wisselt, al dan niet vrijwillig, gebeuren er twee dingen. Het eerste is vrijwel direct: je besluit te switchen. Het tweede is minder voorspelbaar: je moet de 'regels' activeren van wat je van plan bent te gaan doen. (...) Het kost je steeds wat tijd om een nieuwe taak te starten en de eerste taak te herstarten en er is bovendien geen garantie dat je precies verdergaat waar je gebleven bent. Dit heeft een prijs.

 3. Een gedisciplineerd leven: wees geen gedisciplineerd iemand, maar iemand met ijzersterke gewoonten en maak gebruik van selectieve discipline om die te ontwikkelen. Succes is opvolgende en niet tegelijkertijd. Leer één gewoonte tegelijk aan. Als je bent wat je regelmatig dot, dan is succes niet een bepaalde handeling, maar veel eerder een gewoonte die je opneemt in je leven. Je hoeft succes niet op te zoeken. Maak gebruik van de kracht van selectieve discipline om de juiste gewoonte te vormen en uitzonderlijk resultaten komen vanzelf naar je toe.

 4. Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen: het idee dat wilskracht slechts een kwestie van willen is, is een leugen. Stel je wilskracht eens voor als het icoontje van de batterij van je mobiele telefoon. Elke ochtend begin je met een volle accu. Naarmate de dag verstrijkt, verbruik je er elke keer als je de telefoon gebruikt iets van. Het batterij-icoontje raakt steeds leger en jouw vastberadenheid neemt steeds iets af. Wordt het icoontje rood, dan is er niets meer van over. Wilskracht heeft een beperkte accuduur, maar kan wel weer worden opgeladen door wat rust. Het is een gelimiteerde hernieuwbare bron van energie. Omdat de voorraad beperkt is, zorgt elke wilskrachtige handeling voor een winst-verliesscenario: als je nu meteen wint dankzij je wilskracht, is de kans groter dat je later verliest omdat je minder wilskracht over hebt.

 5. Een evenwichtig leven: in een poging om overal aandacht aan te schenken, heeft alles te lijden onder een gebrek aan aandacht. De reden dat je niet moet streven naar evenwicht is dat magie nooit in het midden ontstaat; magie onstaat bij de extremen. Alleen vormt het opzoeken van die extremen een echte uitdaging. We begrijpen van nature dat succes bij de uitersten te vinden is, maar weten niet hoe we ons leven moeten indelen zolang we ons in dat gebied begeven. (...) Balans is eigenlijk een kwestie van prioriteit. Als je je systeem verandert van evenwicht houden naar prioriteiten stellen, dan worden je keuzes beter zichtbaar en open je de deur naar het veranderen van je lotsbestemming. Om uitzonderlijke resultaten te behalen moet je iets prioriteit geven en daarmee aan de slag gaan. Zodra je bezig bent met je prioriteit, raak je automatisch uit balans en schenk je meer tijd aan één ding dan aan iets anders.

 6. Groot is eng: niemand kent zijn eigen grenzen of prestatieplafond, dus is het zonde van de tijd om je daar zorgen over te maken. (...) Om uitzonderlijke resultaten te behalen is het essentieel dat je groot denkt. Succes vereist actie, en actie vereist een denkproces. Er zit echter wel een 'maar' aan: de enige acties die dienen als springplank naar grote successen zijn de acties die ontstaan door groot te denken. Als je die link eenmaal legt, dringt het vanzelf door dat het van belang is hoe groot je denkt.

De zes leugens zijn overtuigingen die zich in ons hoofd nestelen. Ze schoppen het tot beginselen van ons handelen en sturen ons de verkeerde kant op. Snelwegen eindigen in een hazenpad. Glinsterende steentjes die ons afleiden en weghouden bij de echte goudmijn onder de grond. Als we ons potentieel tot het uiterste willen benutten, dan moeten we ervoor zorgen dat we voor eens en altijd afrekenen met deze leugens.

Bron: 1 Ding - Het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen, Gary Keller & Jay Papasan

Laatst aangepast op woensdag, 07 september 2016 06:27  
Lifehacking met Loesje
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

leven pap krenten loesje

Laatst aangepast op zondag, 31 juli 2016 19:38  
Lifehacking volgens J.R.R. Tolkien
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

all we have to do decide tolkien gandalf time quote
tolkien gandalf frodo time given to us decide
"I wish it need not have happened in my time," said Frodo.
"So do I," said Gandalf, "and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.”

? J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring

Laatst aangepast op vrijdag, 13 mei 2016 18:39  
Lifehacken met de Pomodoro-techniek
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

pomodoro techniek

Een bekende Lifehack-klassieker is de Pomodoro-techniek. Niels Gouman geeft met een handig stroomschema aan hoe je de Pomodoro-techniek kunt inzetten om (nog) productiever te zijn. De techniek is gebaseerd op de louterende werking van de timebox. Door jezelf te beperken tot tijdsblokken van van 25 minuten, dwing je jezelf om je te beperken tot de essentie van wat je moet doen. Hét hulpmiddel is de kookwekker. Je kunt een fysiek exemplaar inzetten, maar er zijn ook veel app- of online-varianten beschikbaar.

De stappen zijn dan als volgt:

 1. Bereid de pomodoro’s voor.

 2. Kies taak voor Pomodoro.

 3. Werk 25 minuten.

 4. Neem pauze.

 5. Herhaal Pomodoro.

Door een aantal tijdblokken achter elkaar te zetten, komt er in korte tijdsbestekken veel uit je handen en hoofd.

Zet 'm op!

Bron: De Pomodoro Techniek: Urenlange concentratie, Niels Gouman

Laatst aangepast op zondag, 17 januari 2016 12:47  
Niet is onmogelijk voor hen die willen, kunnen & doen
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

willen kunnen doen

Laatst aangepast op vrijdag, 15 januari 2016 20:27  
Information overload volgens Dilbert
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

information overload dilbert

Laatst aangepast op zondag, 13 december 2015 18:20  
Lifehacken met Martijn Aslander
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

Laatst aangepast op maandag, 04 januari 2016 21:45  
Inbox Zero volgens Ad van der Hulst
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

inbox zero mail

In zijn handleiding In 10 stappen naar Inbox Zero beschrijft Ad van der Hulst aan welke eisen een lege inbox moet voldoen:

 1. Inbox bevat alleen ongelezen email.

 2. Inbox heeft geen leesvenster en geen groeperingen op datum o.i.d..

 3. Inbox is eenmaal per dag leeg.

 4. Email bekijken betekent een besluit nemen en direct verwerken of organiseren.

 5. De lijst van emails in je email-inbox is maximaal 1 scherm lang (afhankelijk van je schermgrootte tussen de 30 en 40 email s) zodat je nooit hoeft te scrollen.

 

Een belangrijk advies van is (zie eis 2.) om het leesvenster waarmee je alvast kunt zien wat er in de mail staat, uit te zetten. Kijken is namelijk besluiten!

 

Volgens Ad van der Hulst is een lege inbox bereikbaar door mail te verwerken en beheren met behulp van vier mappen/folders:

(1) Actiemail: mailtje die niet binnen 2 minuten af te handelen zijn

(2) Wachten op: uitgezette mails naar anderen, waarbij je wacht op antwoord

(3) Later/misschien/incubatie: mail waarover je nu nog geen besluit over wilt of kunt nemen

(4) Archief: alle mail waar geen actie aan vast zit

De 'Wachten op'-map gebruik je voor e-mails waarbij je in de gaten wilt houden of de geadresseerde(n) al hebben gereageerd. Dé manier om mailtjes in deze map te zetten is door het aanmaken van een regel waarbij mailtjes automatisch in de 'Wachten op'-map worden gezet.

 

Voor het verwerken van e-mails bepleit Ad van der Hulst de binnen Getting Things Done-methode bekende techniek van de 'Triage': voor elke mail besluit je snel wat ermee moet gebeuren. Hierbij zijn er een beperkt aantal opties:

 

 1. Verwijderen (Prullenbak).

 2. Verplaatsen naar Archief-map.

 3. Verplaatsen naar Later/misschien/incubatie-map.

 4. Direct afhandelen (actie < 2 minuten).

 5. Opnemen in Wachten op-map (doorsturen, incl toevoegen codering zodat e-mail automatisch wordt opgenomen).

 6. Inplannen (actie > 30 minuten).

 7. Opnemen in actie mails (2 minuten < actie < 30 minuten).

 

inbox zero ad hulst

De clou van inbox zero is voor iedere mail een besluit te nemen en de mail vervolgens te verplaatsen naar de plek die past bij de betekenis die deze mail voor jou heeft.

 

Ad van der Hulst adviseert om het verwerken van mail te zien als werk, waarbij je als vuistregel kunt uitgaan van een gemiddelde verwerkingstijd van 1 minuut per e-mail. Dit betekent dat je in je werkdag voldoende tijd moet inplannen voor het verwerken van mail.

 

Bron: Gratis checklist Inbox Zero

 

Laatst aangepast op vrijdag, 27 november 2015 21:49  
Voorkom verprutsing met Henry David Thoreau
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

simplify life frittered away henry david thoreau

Laatst aangepast op zaterdag, 28 november 2015 08:55  
Meer artikelen...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Assumption is the mother of all fuck up's!

Travis Dane

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 58 gasten online
Artikelen

standaard standards taiichi ohno

Go see ask why show respect

Een musicus moet muziek maken, een kunstenaar moet schilderen, een dichter moet schrijven wil hij uiteindelijk vrede hebben met zichzelf. Wat een mens kan zijn, moet hij zijn. Deze behoefte noemen we zelfrealisatie.

Abraham Maslow

Banner
Banner