• Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Lifehacking
Lifehacking
Focus volgens David Allen (werken 'uit de hoogte')
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

aandachtshorizonnen focus horizon david allen gtd


Volgens David Allen zijn er 6 niveaus ('horizonnen') waarop je actief bent, van de startbaan of aarde ('grond') tot 50.000 voet hoogte. Deze horizonnen helpen bij het bepalen of je de dingen doet die het allerbelangrijkste zijn in je leven: van beneden naar boven beoordeel je of de dingen van een bepaald niveau kunt verbinden met het niveau erboven.

 1. Grondniveau (agenda en acties): de 'startbaan' is op aarde, aan de grond en gaat om het dagelijks niveau van werken in de vorm van tastbare, korte acties. Je agenda en de (Eerstvolgende) Acties lijst helpen je in kaart te brengen wat vandaag en de komende dagen speelt. Reflecteren op dit niveau doe je tijdens je Wekelijks Onderhoud en zo vaak als nodig is als je behoefte hebt aan overzicht..

 2. Horizon 1: (projecten). Projecten zijn de resultaten die je wilt bereiken die meer dan één actie vragen en die binnen een jaar afgerond kunnen zijn. Een project bevindt zich op 10.000 voet en komt daarmee al enigszins los van de grond. De 1e horizon geeft je een blik over de week naar weken, maanden en maximaal een jaar. Reflecteren op dit niveau doe je tijdens je Wekelijks Onderhoud en zo vaak als nodig is als je behoefte hebt aan overzicht..

 3. Horizon 2 (rollen en verantwoordelijkheden): op 20.000 voet bevinden zich de drie tot vijf rollen en/of verantwoordelijkheden die je in je leven hebt in je werk en privé. Doorgaans veranderen je rollen en verantwoordelijkheidsgebieden niet zomaar en geeft deze horizon je een blik op één tot enkele jaren. Reflecteren hierop doe je per kwartaal of half jaar..

 4. Horizon 3 (doelen): op 30.000 voet bevinden zich de zaken die je over meerdere jaren wilt realiseren op elk terrein dat voor jou van belang is. Welke grote doelen heb je voor ogen om met één tot drie jaar te realiseren? Reflecteren hierop doe je 1 à 2 keer per jaar.

 5. Horizon 4 (visie): op 40.000 voet bevindt zich de visie die gaat over wie je wilt zijn, de lange termijn kijk op waar je wilt staan, het toekomstbeeld dat jou inspireert en drijft. Reflecteren hierop doe je 1 keer per jaar.

 6. Horizon 5 (waarden en levensdoel): op 50.000 voet gaat het om zingeving: wie wil je zijn? Wat is de uiteindelijke bedoeling van wat je doet en de maatstaven voor het succes daarvan. Reflecteren hierop doe je 1 keer per jaar.

Arjan Broere vat de samenhang tussen de horizonnen als volgt samen:

aandachtshorizonnen focus horizon david allen gtd

Met de horizons of focus heeft David Allen het afdalen van grote hoogte, 50.000 voet, tot de landingsbaan als parallel voor het vaststellen van doelen op principe-niveau tot aan het dagelijks stellen van praktische doelen. Per hoogte op 10.000 voet daal je af naar een praktischer niveau. De kunst van de hoogten is te zorgen voor een verband tussen de niveaus.

Bronnen:

 

Laatst aangepast op woensdag, 19 augustus 2015 09:32  
Waarom zou je volwassen worden? (boekentip)
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

susan neiman waarom volwassen worden

Waarom zou je volwassen worden?
Susan Neiman

Bij Bol.com | ManagementboekLaatst aangepast op maandag, 29 juni 2015 15:07  
Aandacht volgens Henk Helmantel
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

henk helmantel

Henk Helmantel verspilt zijn tijd niet aan middelmatigheid. Het geheim van de Helmantel's schilderijen schuilt volgens hem in aandacht:

henk helmantel aandacht middelmatigheid verspillen

Een geweldige aandacht en verwondering voor schepping, kleding, architectuur en voorwerpen. Dat betekent voortdurend selecteren, want er is heel veel wat mijn aandacht niet waard is en het beste heeft des te meer nodig. Als ik onderweg ben, bijvoorbeeld, komt er van alles langs. Nederland is een rommeltje. Dan rijd ik langs vijf boerderijen die verkeerd verbouwd zijn, en staat er ineens een parel in het landschap. Dáár stop ik voor. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan middelmatigheiddddd. Als je ook alle middelmaat aandacht geeft ben je moe voordat je aan hoogtepunten toe bent.

Bron: De zintuigen van..., Schilder Henk Helmantel, in Visie, nr. 25/26, 20 juni t/m 3 juli 2015

Laatst aangepast op maandag, 22 juni 2015 14:32  
Getting things done volgens David Allen
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

david allen focus in vijf stappen

Business Insider vatte een aantal populaire managementboeken samen in één zin. Het boek Getting Things Done van David Allen werd samengevat als:

david allen getting things done

Stress-free productivity is a product of knowing your long-term priorities and breaking your near-term goals into actionable projects.

 

Bron: 50 Popular Business Books Summarized In One Sentence Each, Drake Baer & Mike Nudelman


Laatst aangepast op dinsdag, 05 mei 2015 04:43  
Multitasken bestaat niet volgens Meereffect
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

multitasken meereffect

multitasken meereffect lifehacking

Wie toch probeert te multitasken die switch-taskt. Je hebt je aandacht bij één taak, bijvoorbeeld bellen, en switcht naar een andere, bijvoorbeeld een e-mail schrijven. Als je die twee taken probeert te combineren, dan kost elke wisseling tijd en energie. Elke keer moet je de relevante context van de ene taak dumpen en die van de andere taak laden. Vandaar dat multitasken uiteindelijk meer tijd kost: de taken duren net zo lang als wanneer je single-taskt, maar elke wisseling kost tijd die je erbij op moet tellen. Daarnaast is het logisch dat wisselingen de kans op fouten toe laten nemen. Een e-mail in één keer typen maakt de kans op verkeerde boodschappen of niet lopende zinnen kleiner. Tenslotte kost elke switch je energie, waardoor je eerder moe wordt.


Bron: Multitasken bestaat niet, Meereffect

Laatst aangepast op zaterdag, 11 april 2015 19:16  
Tijdmanagement volgens Stephen Covey
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

Go see ask why show respect

Naar mijn idee kan de essentie van tijdmanagement worden samengevat in één zin: organiseren en uitvoeren op basis van prioriteiten.

Stephen Covey

Laatst aangepast op vrijdag, 03 april 2015 14:31  
7 effectieve eigenschappen volgens Stephen Covey
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

stephen covey zeven eigenschappen effectieve mensen

 1. Eigenschap 1: Wees proactief: proactief zijn, of een persoonlijke visie hebben, betekent verantwoordelijkheid aanvaarden voor je houding en je daden. Neem het initiatief en de verantwoordelijkheid om iets teweeg te brengen.

 2. Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen: dit is de eigenschap van persoonlijk leiderschap. Begin met een duidelijk beeld van je einddoel voor ogen, om te weten waar je nu staat, waar je naar toe gaat en wat je belangrijk vindt.

 3. Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst: dit is de eigenschap van persoonlijk management, van het organiseren en omgaan met tijd en verschillende gebeurtenissen. 'Manage' jezelf. Richt je bij het maken van plannen en het uitvoeren ervan op je prioriteiten.

 4. Eigenschap 4: Denk in termen van winnen/winnen: eigenschap van persoonlijk leiderschap. Winnen/winnen is een houding waarbij men streeft naar wederzijds voordeel. Deze manier van denken gaat uit van het voornemen om alle mogelijkheden te onderzoeken, net zo lang tot een oplossing wordt gevonden die beide partijen tot tevredenheid stemt. Als dat niet lukt, wordt geen deal gesloten.

 5. Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden: dit is de eigenschap van empatische communicatie. Als je een ander begrijpt, leer je empatisch te luisteren, en daardoor zal de ander zich eerder blootgeven en je vertrouwen.

 6. Eigenschap 6: Wees synergetisch. dit is de eigenschap van creatieve samenwerking of teamwork. Synergie ontstaat wanneer we verschillen op waarde weten te schatten door verschillende gezichtspunten nader tot elkaar te brengen om tot wederzijds respect te komen.

 7. Eigenschap 7: Hou de zaag scherp: dit is de eigenschap van de zelfvernieuwing. Ze heeft betrekking op het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf. Daarbij gaat het om het onderhoud van je lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-economische vaardigheden.

 

Bron: Covey-scheurkalender

Laatst aangepast op zaterdag, 21 februari 2015 07:24  
Continu (persoonlijk) verbeteren volgens Amy Rees Anderson
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

self improvement continu verbeteren

 

Volgens Amy Rees Anderson heeft het geen enkele zin jezelf met anderen te vergelijken; 'de beste' heeft alleen te maken met jezelf; en de enige maatstaf is je eigen presteren te vergelijken met je prestaties uit het verleden en het potentieel voor de toekomst:


amy rees anderson

How do we stack up? It’s a question we seem to constantly ask ourselves. Our brains want to know how we are measuring up compared to everyone else. Do we matter more than other people matter? Is our position more valuable than another person’s position? People can spend their entire lives trying to determine where they stack on the proverbial totem pole of the human race, however, those who do will one day be sorely disappointed to find out that there was no ranking measurement against anyone else at all. There was only the assessment of how their life measured up to their own personal potential.

Don’t compare yourself with anyone in this world…if you do so, you are insulting yourself.

Bill Gates

When we compare ourselves to someone else we will always have to rank ourselves as either superior or inferior to that other person, and neither of those assessments will ever be factually accurate. Admittedly, a person can be better than someone else at one particular task, but that doesn’t qualify them as superior. Attempting to gauge how we are doing in comparison to someone else will never lead to an accurate evaluation because no two people are ever exactly alike. We come from different backgrounds. We possess different talents. We have different strengths and weaknesses. So how then would it ever be a fair assessment to hold ourselves and any other person to the exact same measuring stick?


(...)

It is often said that “If you continuously compete with others, you become bitter, but if you continuously compete with yourself, you become better.”  We have to remind ourselves daily that our goal isn’t to be better than anyone else. Our ultimate goal is to be better today than we were yesterday, and have a plan in place to help us become even better tomorrow.


In life there is no “superior” or “inferior” and there is no measuring stick that ranks us in order of importance. Everyone is exactly equal in importance to this world and it isn’t possible for any one person to become more or less important than any other person. So then what do we aim for? How do determine excellence? How do we become “the best”?

We start by redefining what we believe “the best” is. We start by recognizing that being “the best” is something relating to you, and only you. It’s about achieving YOUR best, ranked solely against yourself and your own past performance and your own future potential.


Bron: The Ultimate Goal Is To Be Better Today Than Yesterday, With A Plan To Become Even Better Tomorrow, Amy Rees Anderson

Laatst aangepast op donderdag, 19 februari 2015 15:34  
Prioriteren volgens Loesje
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

tijd nemen loesje

Laatst aangepast op dinsdag, 06 januari 2015 07:32  
De kunst van het beginnen
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

start why kipling

Laatst aangepast op woensdag, 28 januari 2015 16:27  
Meer artikelen...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

It's a job that's never started that takes the longest to finish. 

J.R.R. Tolkien

Banner

Archief

(advertentie)
Banner

We hebben 80 gasten online
Artikelen

goeroegids Dominique Haijtema

De goeroegids
De beste Nederlandse managementdenkers
Dominique Haijtema

Bij Managementboek

Banner
Banner