• Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Hoe wordt je een goeroe volgens Ben Tiggelaar
Gepubliceerd in Losse flodders
E-mail Afdrukken

ben tiggelaar goeroe

Volgens Ben Tiggelaar bestaat de aanpak om goeroe te worden uit vier onderdelen:

 1. Noem jezelf nooit goeroe.

 2. Eenvoudig, heldere concepten.

 3. Herkenbaar, (bijna-)open deuren.

 4. Tijdloze, fundamentele ideeën.

Bron: Ben Tiggelaars 5-95 doorbraak - 2008 NL - BLOK 1

 

Laatst aangepast op vrijdag, 03 januari 2020 12:33  
Zinvol leven volgens Viktor Frankl
Gepubliceerd in Bluff Your Way Into
E-mail Afdrukken

zinvol leven viktor frankl

In het boek 50 psychologische klassiekers wordt ingegaan op het boek 'De wil om zinvol te leven' van Viktor Frankl:

robert cialdini invloed

De wil zinvol te leven, Viktor Frankl

In het kort Het bewust accepteren van ons lijden of ons lot kan tot een van onze grootste prestaties leiden.

"Wat ik het existentiële vacuüm noem, is een uitdaging voor de hedendaagse psychiatrie. Steeds meer patiënten klagen erover dat ze zich zo leeg en nietszeggend voelen. Dit lijkt het gevolg van twee dingen te zijn. In tegenstelling tot dieren vertelt ons instinct ons niet wat we moeten doen. En in tegenstelling tot vroeger tijden hebben we ook geen tradities die ons vertellen wat we moeten doen. Vaak weten we niet eens wat we eigenlijk willen doen. Dat leidt ertoe dat we willen doen wat andere mensen doen (conformisme), of dat we doen wat andere mensen willen dat we doen (totalitarisme)."

(...)

De blinde vlek in de psychologie

Volgens Frankl is de psychologie altijd voorbijgegaan aan de multidimensionele aard van de mens. Hij ontkende niet dat we door biologische factoren en door conditionering worden gevormd, maar bleef erbij dat er ruimte is voor de vrije wil. We hebben de keuze om bepaalde waarden te ontwikkelen, om een bepaald levenspad te volgen of om onze waardigheid in moeilijke situaties te behouden.

Frankl vond dat je zaken als liefde en bewustzijn niet kon reduceren tot 'geconditioneerde reacties' of tot niet meer dan het resultaat van biologische programmering. Hij was neuroloog en hij was het eens met het idee dat belangrijke aspecten van de mens vergelijkbaar zijn met de computer. Hij maakte echter heel duidelijk dat we geen computers zijn. We hebben misschien problemen die te maken hebben met de chemische samenstelling van ons lichaam, of last van mentale problemen zoals pleinvrees, maar er zijn ook andersoortige problemen. Problemen die te maken hebben met morele of spirituele conflicten. Conventionele psychiaters kunnen deze niet behandelen omdat ze mogelijk de plank volledig misslaan en niet begrijpen waarom iemand naar hen is gekomen. Een patiënt heeft in zo'n geval waarschijnlijk meer baat bij een bezoek aan een priester of een rabbi.

Bron: 50 psychologische klassiekers, Tom Butler-Bowdon

Laatst aangepast op maandag, 23 december 2019 08:56  
Helder presenteren volgens Christopher Witt
Gepubliceerd in Bluff Your Way Into
E-mail Afdrukken

presenteren vaardigheden

Volgens Christopher Witt zegt een verwarde geest altijd nee en moet een toespraak dus in ieder geval duidelijk zijn. "Als je de medewerking van je luisteraars wilt, als je wilt dat ze ja zeggen tegen jouw idee, initiatief of plan, dan moet je duidelijk zijn over wat je van hen verlangt en waarom het hun aangaat. Duidelijkheid zal niet altijd de harten en geesten van de mensen winnen. In feite is er een kans dat hun verzet misschien verhardt. Maar door onduidelijk te zijn zorg je er zeker voor dat ze zich tegen je plan blijven verzetten. Door mensen in de war te brengen sluiten ze zich af."

Witt adviseert om als je publiek vaak in verwarring is, jezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Ben je zelf verward? Neem de tijd om te overdenken wat je gaat zeggen en bepaal je doel, hoofdpunten en ondersteunend bewijs.

 2. Ben je te ambitieus? Als je probeert om zo veel mogelijk in zo min mogelijk tijd voor elkaar te krijgen dan eindigt het vaak in een verwarrende knoeiboel. Beperk jezelf tot één doel en één Groot Idee per toespraak.

 3. Ben je bang? Veel sprekers zijn bang dat ze afgewezen worden als ze duidelijk en onomwonden vertellen wat ze bedoelen en wat ze willen. Maar leiders moeten eerder een krachtig standpunt innemen en uit de hoogte doen dan zich verstoppen achter een brij van onbegrepen woorden.

 4. Gebruik je PowerPoint? Powerpoint stelt je in staat (en moedigt je zelfs aan) om een opeenvolging van slides te maken zonder dat ze op een georganiseerde, logische of overtuigende manier met elkaar verbonden zijn. Je krijgt er ook de neiging door om te veel informatie te presenteren.

 5. Probeer je indruk te maken? Veel sprekers die een technische of wetenschappelijke achtergrond hebben schijnen te denken dat het slecht is om duidelijk te zijn. Mensen in verwarring brengen is bijna een soort onderscheiding geworden: 'Ik moet wel slim zijn, want je begreep geen woord van wat ik zei.'

Bron: Echte leiders gebruiken geen Powerpoint, Christopher Witt

Laatst aangepast op donderdag, 02 januari 2020 21:09  
Releasematig werken volgens ISM-methode
Gepubliceerd in Informatiemanagement
E-mail Afdrukken

ism methode

Hoving en Van Bon (2010) definiëren binnen hun ISM-methode een release als een samengestelde wijziging: een release is niets anders dan een verzameling aanpassingen die gelijktijdig worden gebouwd, getest en geïmplementeerd. De reden om voor een omgeving (vooral voor applicaties) releasematig te werken is dat op deze manier het aantal implementatiemomenten kan worden beperkt, wat leidt tot een stabieler informatiesysteem. Ook kunnen op zo de bouwkosten, vooral de testkosten, sterk worden beperkt.

Binnen het ISM-proces Change management is één van de processtappen (binnen het subproces "Aannemen RfC") het 'koppelen' van een wijziging aan een release. Tijdens deze processtap wordt gekeken óf een RfC onder het vastgelegde releasebeleid valt, of omwille van andere overwegingen beter samen met een andere RfC kan worden behandeld. Wanneer een RfC voldoet aan de voorwaarden - in de zin dat deze betrekking heeft op een domein dat releasematig wordt beheerd - en niet eerder hoeft te worden uitgevoerd dan de eerstvolgende geplande release, wordt deze gekoppeld aan de eerstvolgende release.

Bron: De ISM-methode, Wim Hoving en Jan van Bon

Tags:
Laatst aangepast op donderdag, 02 januari 2020 21:05  
Evidence-informed Learning Design (boekentip)
Gepubliceerd in Boeken over Lean Six Sigma
E-mail Afdrukken

evidence-informed learning design neelen kirschner.jpg

Evidence-Informed Learning Design
Creating Training to Improve Performance
Mirjam Neelen, Paul A. Kirschner

Bij Bol.com

 

Laatst aangepast op vrijdag, 17 januari 2020 07:18  
Fouten maken volgens Amy C. Edmondson (2)
Gepubliceerd in Lean Six Sigma
E-mail Afdrukken

amy edmondson fouten fout spectrum

In het artikel Strategies for Learning from Failure beschrijft Amy C. Edmondson een spectrum waarbinnen fouten zich af kunnen spelen: de ene fout is dus de andere niet. Het kan dus helpen te weten in welke 'hoek' een fout zit, zodat je vervolgens gerichter kunt onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zijn van deze fout. Voorkom vooral dat je bij menselijke fouten meteen overgaat op het spelen van de 'blame game'. Om in de woorden van mijn favoriete Lean-quote te spreken:

people problem work systems processes people shine karen martin

Zie ook:

 

Laatst aangepast op vrijdag, 17 januari 2020 14:32  
Altijd prijs met Alex Korzec
Gepubliceerd in Lifehacking
E-mail Afdrukken

altijd prijs alex korzec

De onderstaande citaten zijn afkomstig uit een interview met psychiater Alex Korzec in Elsevier (7 mei 2011):

"De psychiatrie een gecompliceerd vak. Er komen zoveel dingen bij kijken. 'Mensen komen in de problemen of raken depressief of zelfs psychotisch door een van de volgende drie oorzaken. Er is iets mis met de bedrading in de hersens, zoals bij dementie of bij sommige vormen van schizofrenie. Of mensen kunnen extreem gevoelig zijn voor afwijzing of vernedering, waardoor ze gek van boosheid of agressie worden. Dan is er nog zoiets als een sociale omgeving, en het is duidelijk dat die kan bijdragen aan depressieve gevoelens. Als je bijvoorbeeld een vader hebt die altijd alles ondergraaft. Een 8 moet een 9 zijn. Psycho-toxisch heet dat, en het duurt meestal lang tot mensen dat beseffen en zich uit de voeten maken'."

"Worden mensen gelukkiger van therapie? Dat is het uitgangspunt niet. 'In dit vak ga je niet voor geluk of ongeluk, maar onrust of rust. Onder onrust kun je erg lijden'."

"Het leven is vrij simpel en afhankelijk van het toeval. De hoofdprijs is liefde en leuk werk. De eerste prijs is leuke liefde, maar geen leuk werk. De tweede prijs is leuk werk, maar geen leuke liefde. En de derde prijs is geen van tweeën.".

Bron: Artikel "We zijn tot ongeluk en smart geprogrammeerd", interview met Alex Korzec, Elsevier 7 mei 2011

Laatst aangepast op donderdag, 02 januari 2020 21:02  
10 geboden voor goed presenteren
Gepubliceerd in Bluff Your Way Into
E-mail Afdrukken

10 woorden productief

Op zijn blog Excelent Presenteren deelt presentatie-specialist Arthur Sevenstern zijn 10 goede voornemens voor betere presentaties in 2012. Ik ben zo vrij geweest deze te vertalen naar 10 geboden voor een goede presentatie:

 1. Maximaal 1 centrale boodschap: schrap alles wat niet bijdraagt aan deze boodschap.

 2. Gebruik geen agenda-slide (behalve als je presentatie langer duurt dan 2 uur!).

 3. Gebruik geen standaard clip-art, maar goed beeldmateriaal.

 4. Denk vanuit je publiek (en niet wat je zelf wilt vertellen).

 5. Wees geen fool-with-a-tool; zorg dus eerst voor een boodschap (storyline), en dan pas voor de visuele ondersteuning.

 6. Wees extreem voorzichtig met onderzoeksgegevens, data en cijfers (vertel vooral verhalen en anekdotes).

 7. Oefen (3x).

 8. Presenteer alleen als je de presentatie zélf enthousiast en gepassioneerd kan brengen.

 9. Gebruik slides voor je publiek en niet als spiekbriefje of autocue voor jezelf.

 10. Blijf (ruim) binnen de gegeven tijd.

 

Bron: 10 goede voornemens voor betere presentaties in 2012, Arthur Sevenstern

 

Laatst aangepast op donderdag, 02 januari 2020 20:57  
Leren volgens Eric Hoffer
Gepubliceerd in Citaten: omdenken
E-mail Afdrukken

citaat

In a time of drastic change, it is the learners who inherit the future. The learned usually find themselves equipped to live in a world that no longer exists.

Eric Hoffer

Tags:
Laatst aangepast op vrijdag, 10 januari 2020 09:02  
3 Regels voor effectief vergaderen
Gepubliceerd in Bluff Your Way Into
E-mail Afdrukken

3 processen

In de twee artikelen 10 Regels voor effectief vergaderen en 9 Regels voor effectief vergaderen zijn al veel regels genoemd om (nog) effectiever te kunnen vergaderen. Ik kwam nog een lijst met tips tegen, maar er begint zich toch ook wel een rode draad af te tekenen in de tips en trucs. De volgende aanvullende tips zijn nog het vermeldenswaardig:

 1. Vergader alleen met mensen die daar een positieve bijdrage aan leveren (altijd lekker uitleggen waarom iemand niet was uitgenodigd, BS).

 2. Vergader alleen als dat nodig is.

 3. Bepaal de duur van de bespreking van elk agendapunt.

Bron: http://www.managementsite.nl/2757/persoonlijke-effectiviteit/9-tips-om-effectief-vergaderen.html

Laatst aangepast op donderdag, 02 januari 2020 20:56  


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

 

The time is always right to do what is right.

Martin Luther King

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 112 gasten online
Artikelen

manage system people jurgen appelo

Banner

echte leider gebruiken geen powerpoint

Echte leiders gebruiken geen powerpoint
een krachtige visie op presenteren
Christopher Witt

Bij Managementboek

Lean boekentips

Banner