• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Shewhart-kaarten volgens Bert Teeuwen
Shewhart-kaarten volgens Bert Teeuwen

shewhart kaart regelkaart shewhart-kaart lean proces

Bert Teeuwen beschrijft in zijn boek Bron: Continu verbeteren het Lean-instrument van de Shewhart-kaart (regelkaart):

lean thinking continu verbeteren bert teeuwen

De Shewhart-kaart

Walter Shewhart (1891-1967) was van oorsprong statisticus. Hij is de grondlegger van de PDCA, de door Deming populair gemaakte verbetercirkel. Toen hij werkte voor de Bell-company heeft hij veel onderzoek gedaan naar kwaliteitszorg door het beheersen van processen. In de tijd waarin hij dat deed was kwaliteitszorg beperkt tot het controleren van eindproducten. Zijn ze goed, dan mogen ze de markt op. Zijn ze niet goed, dan repareren of weggooien.

Shewhart ontdekte dat de kwaliteit van de eindproducten kan worden voorspeld door het meten van procesinstellingen. Als het proces goed is, zijn de eindproducten dat ook.

Shewhart stelde dat er altijd variatie is in meetwaarden van procesinstellingen. Er zijn twee soorten: de natuurlijke en de bijzondere variatie. Elke proceskarakteristiek kent variatie, die je kunt berekenen met de standaardafwijking. Zolang de variatie binnen plus en min 3 keer die standaardafwijking (s) valt, is er sprake van 'natuurlijke' variatie. In de visie van Shewhart is daar voor operators niets aan te doen, want inherent aan het proces of de machine. Zo gauw meetwaarden buiten de grens van 3 x s vallen, moet de operator wel iets gaan doen, namelijk bijregelen. Deze grenzen noemde Shewhart de regelgrenzen of tolerantiegrenzen. Hij leerde operators de variatie zelf zichtbaar maken met behulp van regelkaarten, de zogenaamde Shewhart-kaarten.

Bron: Continu verbeteren - met kaizenteams, verbeterteams, small group activity (SGA), daily scrum, stand up meeting, A3-rapporteren, Bert Teeuwen

Laatst aangepast op zondag, 20 januari 2019 19:13  

There are three constants in life... change, choice and principles.

Stephen Covey

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 173 gasten online
Artikelen

measure manage peter drucker

Banner

brein meester john medina

Brein meester
12 principes om het beste uit je brein te halen
John Medina

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner