• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma 5S volgens Roy Dekker
5S volgens Roy Dekker

5s seiri seiton seiso seketsu shitsuke

In zijn Prezi-presentatie beschrijft Roy Dekker het Lean-instrument van 5S als volgt:

  1. Sorteren (Seiri): onderscheid maken tussen wat noodzakelijk is en dat wat overbodig is; het onnodige moet verdwijnen.

  2. Schikken (Seiton): de gereedschappen krijgen een vaste plek; de werkplek wordt zodanig ingericht dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden.

  3. Schoonmaken (Seiso): het reinigen van bedrijfsruimten, materiaal en gereedschappen; het voorkomen van verontreiniging door het elimineren van oorzaken van storingen en incidenten; het vastleggen van afspraken,  methodes, standaarden en verantwoordelijkheden.

  4. Standaardiseren (Seiketsu): zorgen voor continuiteit van de 1e drie stappen door het vastleggen van methodes en standaarden, bepalen van verantwoordelijkheden en het opstellen van regels en normen.

  5. Systematiseren (Shitsuke): het borgen van de eerste vier stappen; zorgen voor het vasthouden van het gewenste gedrag door het uitvoeren van metingen, bijhouden van controlelijsten en het uitvoeren van audits.

Bron:  5S, (Prezi-presentatie, 22-05-2015) Roy Dekker

Laatst aangepast op dinsdag, 04 januari 2022 11:30  

"When I use a word," Humpty Dumpty said, in a rather scornful tone, "it means just what I choose it to mean, neither more nor less." "The question is," said Alice, "whether you can make words mean so many different things." "The question is," said Humpty Dumpty, "which is to be master – that’s all."

Lewis Carroll  (in Through the Looking Glass)

 

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 84 gasten online
Artikelen

voorkom verspilling jeff bezos

Banner
Banner

nine lies about work marcus buckingham ashley goodall

Nine Lies About Work
A Freethinking Leader's Guide to the Real World
Marcus Buckingham

Bij Bol.comLean boekentips

Banner