• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Value Stream Mapping volgens Vincent van Vliet
Value Stream Mapping volgens Vincent van Vliet

value stream map mapping vsm waardestroomanalyse

In het artikel Value Stream Mapping (VSM) beschrijft Vincent van Vliet de essentie van het maken van een waardestroomanalyse met een Value Stream Map (VSM).

In een Waardestroomanalyse worden bedrijfsprocessen in kaart gebracht. De volgorde van de activiteiten die een product of dienstverlening tot stand brengen, worden geanalyseerd. De afzonderlijke activiteiten worden vervolgens beoordeeld op de mate waarin ze waarde toevoegen voor de klant.

Een van de vormen voor het analyseren van een waardestroom is door middel van Value Stream Mapping. In een Value Stream Map (VSM) wordt het bedrijfsproces schematisch weergegeven. Daarin zijn de processtappen en de informatie- en materiaalstromen visueel weergegeven.

Het doel van een waardestroomanalyse is om de huidige situatie in kaart te brengen en verspilling te identificeren.

[Het maken van] een Value Stream Map biedt twee belangrijke inzichten: (a) het laat zien waar mogelijkheden tot eventuele verbeteringen zijn, en (b) doordat een gezamenlijk beeld ontstaat van de hudige situatie inclusief verspillingen, krijgen medewerkers meer begrip voor elkaars werk en problemen.

Alvorens de huidige situatie in kaart te brengen, is het belangrijk het doel van de analyse vast te stellen (bijv. het verlagen van de doorlooptijd).

Het is belangrijk dat het team dat een Value Stream Map maakt bestaat uit mensen die betrokken zijn bij de activiteiten in de waarde- en informatiestroom.

Bron: Value Stream Mapping (VSM), Vincent van Vliet

Laatst aangepast op maandag, 05 oktober 2020 13:58  

 

Good management is the art of making problems so interesting and their solutions so constructive that everyone wants to get to work and deal with them.

Paul Hawken

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 390 gasten online
Artikelen

hamer champy broken business processes

Banner

achterkant servet dan roam

Het uitgevouwen servet
Stap-voor-stap methode om complexe problemen op te lossen met simpele plaatjes
Dan Roam

Bij Bol.com | Managementboek
Lean boekentips

Banner