• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Continu verbeteren met de PDCA-cyclus
Continu verbeteren met de PDCA-cyclus

continue verbetering kaizen lean pdca

pcda deming cirkel

In de zogenoemde Deming-cirkel, afkomstig uit de kwaliteitszorg, is het continu verbeteren vertaald in vier fasen die voortdurend worden doorlopen. De vier stappen in de cyclus zijn Plan, Do, Check en Act. De verbetercyclus staat daarom ook bekend als de PDCA-cyclus. In de eerste stap (Plan) vindt de planning plaats en wordt een plan voor een verandering opgesteld. De volgende stap (Do) is de fase van uitvoering van het plan. In de daaropvolgende fase (Check) vindt controle plaats en een evaluatie van de resultaten van het uitgevoerde plan. In de laatste stap (Act) volgt, afhankelijk van de resultaten, actie. Dit kan leiden tot het opstellen van nieuwe of bijgestelde plannen, waardoor het doorlopen van de cyclus opnieuw begint.

(...)

De Deming-cirkel beschrijft een besturingsproces dat op verschillende niveaus kan plaats vinden; strategisch, tactisch en operationeel. Op het eerste en hoogste niveau gaat het om het opstellen, uitvoeren, controleren en bijsturen van een strategisch plan. Op de andere, lagere, niveaus gebeurt hetzelfde met tactische en operationele plannen. De verschillende niveaus hangen samen; de uitvoering van de hogere plannen bepaalt de kaders voor het opstellen van lagere plannen. En de rapportages over de controle van de lagere plannen vormt input voor de aanpassing en uitvoering van de hogere plannen.

Bron: Modellen voor veiligheid professionals, Walter Waard & Emin de Koning

Laatst aangepast op zondag, 04 november 2018 08:18  

De wereld kent veel intelligente mensen, die hun intelligentie alleen gebruiken om nieuwe complicaties te bedenken. Ik wil mensen in mijn team, die hun intelligentie gebruiken om zaken te versimpelen.

Gerard Kleisterlee

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 493 gasten online
Artikelen

hamer champy broken business processes

Banner
Banner

Je werkt anders dan je denkt naomi ellemers

Je werkt anders dan je denkt
Heb je zelf de touwtjes in handen?
Naomi Ellemers, Dick de Gilder

Bij Managementboek.nl | Bol.com

Lean boekentips

Banner