• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma LSS: brainstormen
LSS: brainstormen

brainstormen

Brainstormen is een techniek die in groepsverband creatief denken stimuleert om daardoor in korte tijd ideeën te verzamelen.

brainstormen

Brainstorming leidt door ongeremd ideeën spuien, waarbij deelnemers op elkaars inbreng kunnen voortborduren, tot een oogst van mogelijke oplossingen voor een probleem. Pas na de brainstormsessie worden de ideeën beoordeeld op relevantie en haalbaarheid.

De kunst van het brainstormen is vooral het eigen oordeel voorlopig uit te stellen. Ga niet in op de (on)haalbaarheid van een idee, maar zie het als een bijdrage om te komen tot een nog langere lijst met suggesties waaruit een mooi idee kan groeien.

Accepteer ieder idee en bouw daarop voort of laat het werken als een associatie voor een volgend idee. Eigenlijk begint een brainstorm pas echt daar waar mensen de ideeën die ze toch al hadden, hebben gespuid. Daarvoor moet het klimaat wel veilig zijn. Hoe onveiliger het klimaat in een groep, des te meer zullen mensen hun gedachten eerst selecteren op 'goedheid'. Op zo'n moment kan de brainstorm stroever verlopen. Men durft dan niet meer met afwijkende ideeën te komen. Het gevaar is vaak dat ideeën worden beoordeeld als oplossing.

Zie ook:

 

Bron:

 

Laatst aangepast op zondag, 31 december 2017 07:51  

Everyone who has ever taken a shower has had an idea. It's the person who gets out of the shower, dries off, and does something about it that
makes a difference.

Nolan Bushnell (oprichter van Atari)

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 172 gasten online
Artikelen

beangstigende cijfers volgens edwards deming

Banner
Banner

feilbare denken kahneman

Ons feilbare denken
Thinking, fast and slow
Daniel Kahneman

Bij Bol.com | Managementboek | Amazon.nl

 

Lean boekentips

Banner