• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma LSS: brainstormen
LSS: brainstormen

brainstormen

Brainstormen is een techniek die in groepsverband creatief denken stimuleert om daardoor in korte tijd ideeën te verzamelen.

brainstormen

Brainstorming leidt door ongeremd ideeën spuien, waarbij deelnemers op elkaars inbreng kunnen voortborduren, tot een oogst van mogelijke oplossingen voor een probleem. Pas na de brainstormsessie worden de ideeën beoordeeld op relevantie en haalbaarheid.

De kunst van het brainstormen is vooral het eigen oordeel voorlopig uit te stellen. Ga niet in op de (on)haalbaarheid van een idee, maar zie het als een bijdrage om te komen tot een nog langere lijst met suggesties waaruit een mooi idee kan groeien.

Accepteer ieder idee en bouw daarop voort of laat het werken als een associatie voor een volgend idee. Eigenlijk begint een brainstorm pas echt daar waar mensen de ideeën die ze toch al hadden, hebben gespuid. Daarvoor moet het klimaat wel veilig zijn. Hoe onveiliger het klimaat in een groep, des te meer zullen mensen hun gedachten eerst selecteren op 'goedheid'. Op zo'n moment kan de brainstorm stroever verlopen. Men durft dan niet meer met afwijkende ideeën te komen. Het gevaar is vaak dat ideeën worden beoordeeld als oplossing.

Zie ook:

 

Bron:

 

Laatst aangepast op zondag, 31 december 2017 07:51  

A fool with a tool is still a fool.

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 168 gasten online
Artikelen

manage system people jurgen appelo

Banner

betovering guy kawasaki

Betovering
Guy Kawasaki

Bij Managementboek

Lean boekentips

Dagstarts en Hoshin Kanri
Continu Leren en Verbeteren in de juiste richting met Dagstarts en Hoshin Kanri
Bert Teeuwen

Bij Bol.com | Managementboek

Banner