• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Statistische concepten en hulpmiddelen: staafdiagram
Statistische concepten en hulpmiddelen: staafdiagram

staafdiagram

staafdiagram statistiek lean six sigma

Om de verdeling over categorische variabelen samen te vatten wordt vaak gebruik gemaakt van een staafdiagram of een taartpuntdiagram.

Een staafdiagram is sterk vergelijkbaar met een histogram. In een staafdiagram laten we wat ruimte tussen te balkjes in plaats van ze aan elkaar te laten aansluiten.

De volgorde van de categorieën in een staafdiagram is afhankelijk van het soort categorische variabele.

  • Bij een nominale variabele zijn twee werkwijzen in trek: het alfabetisch rangschikken van de categorieën of het rangschikken in aflopende orde naargelang de frequentie. De laatste werkwijze geeft meteen meer informatie mee aangezien de lezer van de grafiek in één oogopslag een idee krijgt van welke categorieën het meest voorkomen in de data en welke minder.
  • Bij een ordinale variabele, worden de categorieën gerangschikt volgens de logische volgorde die in de variabele zelf zit.

Een staafdiagram (eng. barchart) vat de uitkomsten op een discrete variabele grafisch samen.

In een staafdiagram staan op de horizontale as de waarden van de variabele. De hoogte van de staaf komt overeen met de frequentie of de proportie (of het percentage) van de bijbehorende waarde. Om aan te geven dat er tussen twee discrete waarden geen andere waarden mogelijk zijn raken de staven elkaar niet.

Een staafdiagram is, evenals een cirkeldiagram en een reepdiagram, geschikt voor discrete variabelen met een beperkt aantal verschillende waarden. Als het aantal staven te groot wordt neemt de overzichtelijkheid en daarmee de informatieve waarde af. De staven staan niet in een dwingende volgorde, daarom is het staafdiagram ook bruikbaar voor uitkomsten op nominaal meetniveau.

staafdiagram statistiek lean six sigma

Een staafdiagram wordt onder dezelfde voorwaarden toegepast als een cirkeldiagram: laag meetniveau, het beschrijven van de verhouding tussen de verschillende categorieën, slechts enkele waarden. Zo kun je snel zien in welke categorie zich de meeste waarnemingen bevinden. Elke waarde wordt in de grafiek weergegeven door een aparte staaf.

staafdiagram statistiek lean six sigma

Een eenvoudige manier om gegevens te presenteren, vinden we bij het staafdiagram. De lengte van een staaf (of kolom) komt overeen met het gemeten aantal. Er zijn diverse staafdiagrammen mogelijk (horizontaal, verticaal, stapeldiagram). Bij een staafdiagram worden de staven of kolommen doorgaans los van elkaar (niet aaneensluitend) getekend.

Bron:

Laatst aangepast op maandag, 02 april 2018 09:31  

It's best when you have a defined purpose, outcome, and deliverable by which to measure the fruits of your labor.

Russell Bishop

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 80 gasten online
Artikelen

visie eind dag bill o'brien

Banner
Banner

 opdrachtgever gezocht Van os Van den Brink

Opdrachtgever gezocht
Acquireren als onderdeel van je werk
Jan Willem van den Brink, Maarten van Os

Bij Managementboek

Lean boekentips

Banner