• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Statistische concepten en hulpmiddelen: histogram
Statistische concepten en hulpmiddelen: histogram

histogram statistiek

histogram statistiek lean six sigma

De belangrijkste functie van een grafiek is dat deze een overzichtelijke weergave van je kenmerk vormt. (...) Is een kenmerk van interval- of ratio-meetniveau, dan kan de weergave plaatsvinden met behulp van een histogram. Een histogram wordt vaak gebruikt om de vorm van een verdeling te bekijken. Het is eigenlijk een stafdiagram voor continue variabelen. Door het continue karakter van de variabelen worden de staven in een histogram 'aan elkaar' getekend. De grenzen van de categorieën sluiten op elkaar aan. Zo zul je vaak zien dat een kenmerk een bepaalde top in het midden heeft en uitlopers naar beide zijkanten. Een dergelijke verdeling wordt ook wel 'klokvorm' of Gauss-kromme' genoemd en heeft speciale eigenschappen.

staafdiagram histogram verschil

Een histogram verdeelt de waarden van een variabele in intervallen. In het histogram kun je het aantal (of percentage) waarnemingen aflezen dat in elk interval terechtkomt. Meestal kiest men intervallen van gelijke breedte. Op de horizontale as heb je altijd te maken met een continue variabele en dus met een schaalverdeling.

Een staafdiagram lijkt op een histogram, maar er zijn toch wel een paar verschillen. Bij een staafdiagram vergelijkt men alleen de hoogte van de verschillende staafjes. De horizontale as hoeft geen schaalverdeling te hebben, maar kan ook bestaan uit losse objecten. Denk bijvoorbeeld aan kleuren of verschillende automerken.
Omdat elk staafje in een staafdiagram een ander object voorstelt worden de staafjes vaak (maar niet altijd!) getekend met ruimte tussen de staafjes.

histogram

In een histogram worden data uit een bepaald proces grafisch in een frequentieverdeling uitgezet in de vorm van een staafdiagram. Op de horizontale as wordt de omvang van ene bepaald verschijnsel uit het proces weergeven en op de verticale as de frequentie van dit verschijnsel. Een histogram kan worden gebruikt om gegeven overzichtelijk weer te geven om zo te achterhalen waar eventuele problemen liggen.

Bron:

 

Laatst aangepast op maandag, 09 april 2018 20:44  

Het is niet genoeg, te weten, men moet ook toepassen; het is niet genoeg, te willen, men moet ook handelen.

 Johann Wolfgang von Goethe

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 436 gasten online
Artikelen

nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all peter drucker

Banner

Making it all work

Making it all work
Winnen in het spel van werk en leven
David Allen

Bij Managementboek.nl | Bol.com

Lean boekentips

Toyota Kata Culture
Building Organizational Capability and Mindset through Kata Coaching
Mike Rother & Gerd Aulinger

Bij Bol.com | Managementboek

Bewaren

Banner