• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma LSS: 3M (Muda, Mura en Muri)
LSS: 3M (Muda, Mura en Muri)

mura muda muri lean

Lean is gericht op het identificeren en elimineren van verspillingen. Binnen Lean worden drie categorie├źn verspillingen onderscheiden:

  1. Muda (verspilling): elke activiteit die beslag legt op resources, maar geen enkele waarde toevoegt ('verspilling'). Er zijn twee types Muda te onderscheiden: (a) verspillingen die niet direct te elimineren zijn, en (b) verspillingen die snel te elimineren zijn door middel van Kaizen.

  2. Mura (onregelmatigheid, onbalans): wisselend belasten van mens en machine; alle ongelijkheden binnen een voortbrengingsproces (grote tempowisselingen: pieken en dalen; hollen en stilstaan).

  3. Muri (overbelasting): onevenredig (lees: te zwaar) belasten van mens en machine; produceren boven man- of machinecapaciteit. Een voorbeeld is een werknemer die teveel taken moet verrichten waardoor hij harder moet werken dan gezond is.

Binnen Lean Six Sigma kent verspilling drie gedaanten: Muda, Mura en Muri. Muda is de meest bekende, staat voor alle activiteiten die geen waarde toevoegen en wordt ook wel aangeduid als de 7+1 verspillingen. Deze 7+1 verspillingen zijn: Overproductie, Transport, Voorraad, Beweging, Wachten, Overbewerking, Afkeur en Verspilling van talent.

mura muri mudi verspilling overbelasting ongelijkheid

Laatst aangepast op donderdag, 21 december 2017 20:41  

Imagination is more important than knowledge.

Albert Einstein

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 133 gasten online
Artikelen

dig eliminate problems shigeo shingo

Banner

ruimte frank weijers bedoeling onzin

Ruimte
Stop met onzin, doe wat de bedoeling is
Frank Weijers

Bij Bol.com | Managementboek
Lean boekentips

Banner