• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Losse flodders 7 bronnen van arbeidsvreugde volgens Kees Kouwenhoven
7 bronnen van arbeidsvreugde volgens Kees Kouwenhoven

 

Zeven bronnen van arbeidsvreugde

In het boek De zeven bronnen van arbeidsvreugde beschrijft Kees Kouwenhoven wat maakt of iemand al dan niet vreugde ervaart in zijn of haar werk:

zeven bronnen arbeidsvreugde kees kouwenhoven

[Het] model 'De zeven bronnen van arbeidsvreugde' maakt een voor velen ongrijpbaar aspect van het werk tastbaar. Het gaat om heel concrete ervaringen en geeft daarom praktische handvatten om het plezier in het werk te versterken. Bovendien bieden de zeven bronnen een raamwerk waarmee de onvreugde op het werk in kaart kan worden gebracht. Wanneer een bron stroom dan ervaart iemand vreugde, maar als een bron droog staat dan ontstaat een gevoel van onvreugde.

(...)

Bron 1: Fysiek welbevinden

Deze levensbron vormt het fundament voor arbeidsvreugde. De voldoening vloeit voort uit de zekerheid dat u nu en ook op langere termijn in uw basisbehoeften kunt voorzien. Zonder dit uitzicht is er weinig ruimte voor arbeidsvreugde. Bij die basisbehoefte gaat het bijvoorbeeld om gezondheid, veiligheid, zowel fysiek als psychisch, comfortabele en (esthetisch) aantrekkelijke werkomstandigheden, normale werkdruk, werktijden en inkomen. Ook 'lekker bezig zijn' valt binnen deze bron.

(...)

Bron 2: Collegialiteit

Deze warmtebron onstaat uit de verbinding met uw collega's. U thuis voelen en goede werkrelaties hebben met de mensen die u dagelijks op uw werk ontmoet, is voor velen een belangrijke bron van vreugde.

(...)

Bron 3: Waardering en vertrouwen

Uit deze ruimtebron krijgen mensen voldoening wanneer ze hun eigen ideeën in hun werk kwijt kunnen en daar waardering voor krijgen. Mensen genieten wanneer ze het vertrouwen krijgen om hun werk naar eigen inzicht uit te voeren. Ze geven daarmee vorm aan hun behoefte aan autonomie. Het schept een gevoel van eigenaarschap en van verantwoordelijk kunnen zijn. Voor relatief veel mensen is autonomie extreem belangrijk. Ze bloeien op als ze de ruimte krijgen en schieten in de weerstand bij teveel bemoeienis van hun leidinggevende.

(...)

Bron 4: Goede prestaties

Deze krachtbron vindt zijn brandstof in de voldoening die u ervaart wanneer u aantrekkelijke resultaten van uw werk ziet. Het geeft het gevoel competent te zijn en succes te hebben. U plukt de vruchten van wat u kunt en wat u doet.

(...)

Bron 5: Groei

Deze energiebron boren mensen aan wanneer ze hun kernkwaliteiten ontplooien. Groei is een kenmerk van het leven zelf, ook op het werk: het ontwikkelen van uw talenten, het volgen van uw nieuwsgierigheid, het ontwikkelen van uw emotionele en spirituele intelligentie, het doorlopen van een loopbaan met toenemende verantwoordelijkheden.

(...)

Bron 6: Werken met hart en ziel

Deze inspiratiebron ontspringt uit de mogelijkheid uitdrukking te geven aan wie u bent en daarmee vorm te geven aan uw authenticiteit. U doet dan wat u echt goed in bent. U voelt zich op uw plaats in het werk dat u doet.

(...)

Bron 7: Hogere zingeving

Deze lichtbron ontstaat wanneer u door uw werk bijdraagt aan iets dat groter is dan uzelf. ... Daarmee geeft uw werk een diepere betekenis aan wie u bent en wat u doet. Iets om trots op te zijn en u mee te identificeren.

Bron: De zeven bronnen van arbeidsvreugde, Kees Kouwenhoven

 

He who is not courageous enough to take risks will accomplish nothing in life.

Muhammad Ali

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 139 gasten online
Artikelen

geary rummler good performer bad system wins

Banner
Banner

big five for live john strelecky boekentip

The big five for life
Vervul je vijf grote levenswensen
John Strelecky

Bij Bol.com of Managementboek

Lean boekentips

Banner