• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Belangrijke onderwijskundige begrippen - Sociaal leren
Belangrijke onderwijskundige begrippen - Sociaal leren

bob belangrijke onderwijskundige begrippen

leren learn

Sociaal leren

Definitie

...

Alias:

  • Observatieleren

informatie kennis leren sociaal leren social learning

Wat is sociaal leren eigenlijk?

Volgens Bandura (1961) leren mensen door naar elkaar te kijken. We kijken naar hoe anderen iets doen en zien de gevolgen daarvan. Sociaal leren gebeurt bijvoorbeeld in de zandbak. Op die plek ontwikkelen de kleuters hun executieve functies en metacognitieve vaardigheden.

Bron: https://nextlearningvalley.com/sociaal-leren-van-zandbak-tot-spoc/

informatie kennis leren sociaal leren social learning

Social learning

Wat is social learning?

Social learning combineert formeel leren (bijvoorbeeld een training of digitale kennismodule) met informeel kennisdelen (bijvoorbeeld gesprekken tussen deelnemers in een forum).
Stel, een leertraject bestaat uit een training en een digitale kennismodule. Deelnemers wisselen hun ervaringen uit nadat zij gezamenlijk een training hebben gevolgd. Dit doen ze in een online forum. Door met elkaar te praten over hoe zij zich de nieuwe vaardigheden van de training hebben eigen gemaakt, leren ze ook van de ervaringen van anderen.

Tevens kunnen deelnemers een reactie plaatsen onder elke tekst en video van de kennismodule. Op die manier kunnen ze elkaars vragen over de stof beantwoorden en discussiëren over de inhoud.
Wat voegt social learning toe aan een leertraject?

Ten eerst wordt het leerrendement van een leertraject verhoogd met social learning. Er zijn namelijk meerdere momenten waarop een deelnemer zich de stof eigen maakt. In eerste instantie op het formele moment (in bovenstaand voorbeeld als de training en kennismodule worden gevolgd), ten tweede als de deelnemer met andere deelnemers in gesprek gaat over de stof.

Daarnaast zorgt social learning ervoor dat deelnemers elkaar kunnen steunen en motiveren tijdens het leren en niet het gevoel hebben dat ze de enige lerende zijn.

Bron: Het blended learning kookboek, Johannes Vinke & Martèn de Prez (pdf)

informatie kennis leren sociaal leren social learning

What is social learning?

Let me be frank… social learning is not new. Social learning has been around for all of time, as social learning is the continuous process of learning from other people. Yes, it is that simple! Social learning takes places through observation of coworkers, asking questions, and sharing expertise. However, the definition of social learning has begun to reshape itself in recent years when used in the business world. When it comes to L&D, social learning is how we learn from our coworkers, particularly through social platforms like blogs, forums, YouTube videos, and sharing sites such as LinkedIn. Organizations are realizing that supporting social learning throughout their teams has not only fostered more conversations, but also increased collaboration between departments.

Bron: Social Learning as Part of Your L&D Strategy, Beth Beaupre

informatie kennis leren sociaal leren social learning

Wat is de social learning theory?


De social learning theory (modeling, observatieleren of social leren) is een leermethode waarin een combinatie wordt gevormd tussen het observeren en imiteren van anderen. Deze theorie gaat ervan uit dat het leren een cognitief proces is dat in een sociale (online) omgeving kan plaatsvinden zoals in een online community
Wat is een online community? Een online community is een digitaal platform waarin gelijkgestemde mensen in een besloten groep bij elkaar komen. Binnen deze groep kunnen de mensen met elkaar communiceren, informatie..
. Hierbij kan het leerproces plaatsvinden door observatie en eventueel een directe aansturing. Er wordt duidelijk weergegeven wat de voordelen zijn als er bepaalde keuzes gemaakt worden en wat de consequenties zijn als adviezen genegeerd worden. Er wordt dus vanuit gegaan dat mensen actieve informatieverwerkers zijn en nadenken over de relatie van hun gedrag met de gevolgen hiervan.

Social learning theory is een theorie van psycholoog Albert Bandura.

Bron: https://www.thehuddle.nl/kennisbank/e-learning-tips/social-learning-theory/

Laatst aangepast op vrijdag, 23 april 2021 06:16  

 

In this life we cannot always do great things. But we can do small things with great love.

Mother Teresa

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 59 gasten online
Artikelen

quality kwaliteit inspection improvement production process william edwards deming lean

Banner
Banner

uncommon sense teaching barbara oakley

Uncommon Sense Teaching
Practical Insights in Brain Science to Help Students Learn
Barbara Oakley

Bij Bol.com | Amazon.nl
 

Lean boekentips

Banner