• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Belangrijke onderwijskundige begrippen - Werkinstructie
Belangrijke onderwijskundige begrippen - Werkinstructie

bob belangrijke onderwijskundige begrippen

leren learn

Werkinstructie

Definitie

...

Alias:

indirecte instructie ontdekkend leren

Wat is een werkinstructie?


Een werkinstructie is een aanwijzing om iets te doen, gegoten in taal, in illustraties (afbeeldingen) of in een video. Uit een werkinstructie moet dus actiegerichtheid spreken. Dat klinkt simpel, zeker als we ons voor het gemak even tot taal beperken. Een werkinstructie is “Draai de kraan dicht als het waterpeil circa 2 cm van de bovenste rand is verwijderd.” Deze zin is duidelijk actiegericht.

Maar vaak zijn werkinstructies niet wat ze zouden moeten zijn: actiegericht. Dat komt omdat degene die een handleiding samenstelt vaak te veel in één keer kwijt wil. Hij/zij wil vertellen waarom het verversen van water in de watertonnen zo belangrijk is (hygiëne?), hoe vaak het moet gebeuren, uit welke onderdelen de watertonnen bestaan (om ze bijvoorbeeld goed te kunnen afsluiten), waarom het belangrijk is de watertonnen niet over de grond te rollen (dan gaan ze snel kapot) enzovoort.

Iemand die al deze informatie over het kopje ‘Vullen van de watertonnen’ kwijt wil, stopt (lees: propt) zoveel verschillende informatie in een enkele alinea dat de werkinstructies zelf ondersneeuwen. Als de werkinstructies niet meer herkenbaar zijn, zijn ze niet vindbaar. De handleiding wordt dan een zoekplaatje, ofwel: een puzzel.

Bron: https://www.manualise.com/nl/werkinstructie-maken/

indirecte instructie ontdekkend leren

Work instructions

Work instructions are a sub-set of procedures. As such they are a more detailed part of a procedure. Work instructions list the exact sequence for each procedure and can be in the form of a flow chart, text and even photos. Instructions are critical as part of organisational procedures design as they provide the detail essential for the many uses of procedures such as in training and skills transfer and control in terms of risk management and compliance.

Bron: A conceptual framework for work procedure application in the public sector, Ogo Nzwewi


 

Tags:
Laatst aangepast op maandag, 28 september 2020 13:05  

Institutions will try to preserve the problem to which they are the solution.

Clay Shirky

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 144 gasten online
Artikelen

aim leadership failure less effort edwards deming

Banner
Banner

grip geheim slim werken rick pastoor

Grip
Het geheim van slim werken
Rick Pastoor

Bij Bol.com | Managementboek | Amazon.nl

 

Lean boekentips

Banner