• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Covey's cirkel van invloed volgens Wouter Fioole
Covey's cirkel van invloed volgens Wouter Fioole

cirkel betrokkenheid invloed covey stephen

In zijn boek Het probleem met problemen beschrijft Wouter Fioole het Cirkel van invloed en betrokkenheid-model van Stephen Covey:

wouter fiole problemen oplossen nivea

Invloed en betrokkenheid

Steven Covey heeft in zijn Zeven eigenschappen van effectief leiderschap twee heel simpele, maar zeer bruikbare cirkels bedacht voor het bepalen van de vraag of je iets aan een probleem kunt doen: de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Er zijn mensen, situaties en dus ook problemen waar jij direct invloed op kunt uitoefenen. Je kunt ze direct aan- en oppakken, desnoods helemaal in je eentje. Deze problemen vallen in de cirkel van invloed. Om de cirkel van invloed heen bevindt zich de cirkel van betrokkenheid. Dit zijn de mensen, situaties en dus ook problemen die je wel kunt beïnvloeden, waar je wel impact op kunt hebben, maar die je niet in je eentje kunt oplossen. Het minste wat je in deze cirkel kunt doen, is anderen activeren om het probleem aan te pakken.

Buiten deze cirkels ligt een (enorm) gebied waar je helemaal niets aan hebt als het gaat om het aanpakken van problemen. Wanneer het mij niet lukt om anderen de door mij gesignaleerde problemen te laten (h)erkennen, ligt dit blijkbaar buiten mijn cirkel van invloed. Vaak weet je niet van tevoren of iets of iemand in je cirkel van betrokkenheid zit, het kan ook per situatie verschillen. Het is dus altijd belangrijk om het te proberen.

Bron: Het probleem met problemen, Wouter Fioole

Laatst aangepast op vrijdag, 05 oktober 2018 07:08  

For the real question is whether a 'brighter future' is really always so distant. What if, on the contrary, it has been here for a long time already, and only our own blindness and weakness has prevented us from seeing it around us and within us, and kept us from developing it.

Václav Havel

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 151 gasten online
Artikelen

quality board room edwards deming lean

Bewaren

Banner

dit wordt jouw jaar, ben tiggelaar

Dit wordt jouw jaar
12 krachtige lessen in persoonlijke verandering
Ben Tiggelaar

Bij Bol.com

Lean boekentips

The Hoshin Kanri Forest
Lean Strategic Organizational Design
Javier Villalba-Diez

Bij Bol.com


Banner