• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Confirmation bias volgens Wouter Fioole
Confirmation bias volgens Wouter Fioole

confirmation bias

problemen wouter fioole oplossen probleemoplossing

Onze hersenen doen er ... alles aan om het verhaal dat we hebben bedacht als waarheid te kunnen blijven zien. Dit is wat de confirmation bias wordt genoemd.

Confirmation bias

De confirmation bias - of laten we het gewoon de bevestigingsbias noemen - is de neiging om selectief om te gaan met de informatie die we krijgen. We hebben de neiging om uit de totale brij aan informatie die dingen te halen die onze bestaande denkbeelden bevestigen en de informatie die dit niet doet gewoon te negeren. Als we al alle informatie meenemen, dan waarderen we die informatie die ons bestaande idee bevestigt veel hoger en vinden we die veel belangrijker dan de informatie die hier niet mee in lijn is.

De wens van onze hersenen om wat we denken te blijven bevestigen wordt versterkt door de zogenaamde commitment bias en de consistency bias. Beide zorgen ervoor dat we ons zo veel mogelijk gedragen op een manier die in lijn is met hoe we ons eerder hebben gedragen - zodat we geen uitspraken doen die tegenstrijdig zijn met uitspraken die we eerder deden over datzelfde onderwerp. Het gaat voor veel mensen toch om status en aanzien, en toegeven dat je het eerder niet juist had, doet daar afbreuk aan. En dus blijven we op zoek naar bevestiging om hetzelfde te kunnen blijven beweren. [Deze] denkfouten leiden tot vrij slechte beslissingen.

Dan Lovallo, hoogleraar en onderzoeker van besluitvormingsprocessen, formuleerde dit in een interview als volgt:

'De neiging om jezelf te bevestigen is waarschijnlijk het grootste probleem in het bedrijfsleven, omdat ook de meest intelligente mensen deze fout maken. Mensen gaan op zoek naar informatie, maar hebben niet door dat ze de boel belazeren.'

Voor nu is het van groot belang om je bewust te zijn van deze fout, om je erop in te stellen dat je hersenen dit automatisch doen en je er voor het vervolg van je omgang met problemen tegen te wapenen.

Bron: Het probleem met problemen, Wouter Fioole

Laatst aangepast op vrijdag, 28 september 2018 17:59  

The key is not to prioritise what's on your schedule, but to schedule your priorities.

Stephen Covey

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 70 gasten online
Artikelen

nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all peter drucker

Banner

paradox van keuzes Schwartz

De paradox van keuzes
Hoe teveel een probleem kan zijn
Barry Schwartz

Bij Managementboek

Lean boekentips

Dagstarts en Hoshin Kanri
Continu Leren en Verbeteren in de juiste richting met Dagstarts en Hoshin Kanri
Bert Teeuwen

Bij Bol.com | Managementboek

Banner