• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Witte wijn voor dummies: viognier
Witte wijn voor dummies: viognier

witte wijn

witte wijn

Viognier

In 1968 was er in Frankrijk nog 14 hectare wijngaard te vinden met de moeilijke en ietwat grillige viognierdruif. Het grootste deel daarvan lag in Condrieu in de noordelijke Rhônestreek. Maar in de jaren negentig kwam de wijn plotseling in de mode en werd daardoor ook betrekkelijk duur. Tegenwoordig wordt de viognierdruif in heel Zuid-Frankrijk weer vrij veel verbouwd, vooral in Languedoc-Roussillon. Het enthousiasme voor de Viognier heeft zelfs de VS aangestoken, vooral Californië, maar ook Australië en Argentinië.

(...)

Ogen

Een heldere ietwat diepere gouden kleur

Neus

De verleiderscapaciteiten van de viognier liggen in zijn ondoorgrondelijke, zinnelijke geur. Volrijpe abrikozen en perziken vormen daarbij een soort kern, met daaromheen een wolk van zoete, volle bloesemgeuren: accacia's, jasmijn en meiklokjes. Daarbij komen nog de toetsen van citrus, specerijen, muskus en honing. Die betoverende geurcocktail is uniek, maar daarin liggen ook de sterkten en zwakten van de producent. Hij moet ervoor zorgen dat subtiliteit en finesse ondanks de betoverende molligheid niet verloren gaan. Een ordinaire overdaad kan immers licht afstotend werken.

Gehemelte

Een viognier voelt mollig en romig en toch kruidig aan in de mond. Die indruk wordt ondersteund en versterkt door het altijd hoge alcoholpercentage: meestal 13%, maar 15% is geen uitzonderin. Een meestal terughoudende zuurheid probeert afstand te houden tegen dat gewicht.

Wat erbij past

Roereieren, pompoensoep, visgerechten met kreeftensaus en eendengebraad.

Bron: De complete wijncursus - van wijnleek tot wijnkenner in 13 proefrondes

Laatst aangepast op donderdag, 07 juni 2018 19:00  

"When I use a word," Humpty Dumpty said, in a rather scornful tone, "it means just what I choose it to mean, neither more nor less." "The question is," said Alice, "whether you can make words mean so many different things." "The question is," said Humpty Dumpty, "which is to be master – that’s all."

Lewis Carroll  (in Through the Looking Glass)

 

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 149 gasten online
Artikelen

organisatie functioneren leidinggevende niveau functioneert peter drucker

Banner
Banner

coachen gedrag resultaat nico smid talent

Coachen op gedrag en resultaat
praktijkgids voor verzilveren van talent
Nico Smid

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner