• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Statistische concepten en hulpmiddelen: mediaan
Statistische concepten en hulpmiddelen: mediaan

statistische hulpmiddelen concepten lean six sigma

 

statistische hulpmiddelen concepten lean six sigma

Mediaan

De mediaan is het middelste getal, als de getallen op grootte zijn gesorteerd. Een andere definitie van mediaan is de waarde waar 50% van de getallen vóór, en 50% van de getallen ná ligt. Als een groep van n getallen (een steekproef of een populatie) uit een oneven aantal bestaat, is de mediaan altijd gelijk aan het getal met rangenummer (n + 1)/2.

(...)

De mediaan van een even aantal waarnemingen is in eerste instantie niet te bepalen: er bestaat geen middelste waarneming. Daarom wordt de mediaan in een groep van n waarnemingen gedefinieerd als het (ongewogen) rekenkundig gemiddelde van de twee waarnemingen met rangnummers n/2 en (1 + n/2).

statistische hulpmiddelen concepten lean six sigma

De mediaan

De mediaan is de waarde die hoort bij de middelste van de naar grootte gerangschikte waarnemingen.

Wanneer we een even aantal waarnemingen hebben, is er geen middelste waarneming; de mediaan is dan de waarde die ligt tussen de twee middelste waarnemingsuitkomsten. Het volgordenummer of rangnummer van de middelste waarneming vinden we door het aantal waarnemingen met één te verhogen en hiervan de helft te nemen.

(...)

Omdat de mediaan de waarde is van de middelste waarneming en dus de statische massa in twee gelijke delen verdeelt, kan de mediaan ook als volgt worden omschreven:

zowel onder als boven de mediaan, bevindt zich 50% van het aantal waarnemingen.

 

statistische hulpmiddelen concepten lean six sigma

De mediaan is de middelste waarneming of díe categorie waarin de middelste waarneming voorkomt. De mediaan geeft precies het midden van een (gesorteerde) verdeling aan, de breuklijn ligt bij 50 procent. ... Toepassing van de mediaan kan vanaf een ordinaal meetniveau. ... De categorie waarin zich het 50ste percentiel bevindt (zo noemen we de middelste waarneming), is de mediane categorie.

 

Bron:

Laatst aangepast op woensdag, 11 april 2018 07:28  

For the real question is whether a 'brighter future' is really always so distant. What if, on the contrary, it has been here for a long time already, and only our own blindness and weakness has prevented us from seeing it around us and within us, and kept us from developing it.

Václav Havel

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 124 gasten online
Artikelen

versneld verspillen stephen parry lean waste

Banner
Banner


Presentation Zen Garr Reynolds presenteren

Presentation Zen
Simple ideas on Presentation Design and Delivery
Garr Reynolds

Bij Managementboek

Lean boekentips

Banner