• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Processen volgens het Arbeidskundige Kennis Centrum
Processen volgens het Arbeidskundige Kennis Centrum

procesrelatiediagram processen proces

Het Arbeidskundig Kenniscentrum (AKC) gaat in het Handboek arbeidsanalyse en herontwerp van werkprocessen (Onderzoekscahier 5) in op de essentie van processen en procesmodellering.

Een proces is een verzameling van samenhangende handelingen die uitgevoerd worden om een product te vervaardigen of dienst te verlenen.

Een proces map is een grafische weergave van de opeenvolgende handelingen die worden uitgevoerd om specifieke inputs om te zetten naar de gewenste output. Door de opeenvolgende handelingen grafisch weer te geven, worden de processen gevisualiseerd, waardoor de analyse wordt vereenvoudigd en het proces overzichtelijk kan worden gedocumenteerd. Een process map kan ook dienen als hulpmiddel bij het instrueren van nieuwe medewerkers.

Door gebruik te maken van een functieoverschrijdend stroomschema (flow chart) wordt de volgorde van stappen in het proces en de onderlinge samenhang tussen de verschillende functies die betrokken zijn bij het proces duidelijk gemaakt.

"Een procesrelatiediagram geeft een totaaloverzicht van de hoofdprocessen die in een organisatie of organisatieonderdeel plaatsvinden om producten of diensten te kunnen leveren. Het laat op systeemniveau, door middel van in- en output, zien wat er wordt geproduceerd, wie daarbij betrokken zijn en hoe processen op elkaar inwerken.

Een flowchart is een grafische weergave van een serie stappen in een proces. (...) Flowcharts kunnen op verschillende procesniveaus worden gemaakt. Een functieoverschrijdende flowchart is een hulpmiddel om hoofdprocessen - over de grenzen van functies en organisatie weer te geven."


process map proces

Bron: Handboek arbeidsanalyse en herontwerp van werkprocessen - Arbeidskundig Kennis Centrum (AKC) Onderzoekscahier 5

 

 

Laatst aangepast op zaterdag, 22 juni 2019 18:16  

Hell, there are no rules here - we're trying to accomplish something.

Thomas Edison

Banner
Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 185 gasten online
Artikelen

lean stuff jim womack

Banner

you are not so smart david mcraney

You Are Not So Smart
David McRaney

Bij Bol.com

Lean boekentips

Toyota Kata Culture
Building Organizational Capability and Mindset through Kata Coaching
Mike Rother & Gerd Aulinger

Bij Bol.com | Managementboek

Bewaren

Banner