• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Bluff your way into user stories
Bluff your way into user stories

user stories scrum requirements

Een user story is een manier voor het beschrijven van functionaliteit die waarde oplevert voor tenminste één van de gebruikers (stakeholders). Een user story beschrijft het 'wat' en 'waarom' van een requirement. Bij agile softwareontwikkeling zijn user stories de aanbevolen techniek voor het omgaan met requirements. Een user story geeft aan wat het systeem voor de gebruiker moet doen. Dit moet voor de gebruiker of voor de klant van waarde zijn en in de terminologie van de business zijn geformuleerd. De beschrijving van een user story bevat slechts één of enkele zinnen. Requirements-goeroe Nicole de Swart definieert een user story als de functionaliteit van het systeem dat waarde heeft voor de gebruikers, gezien vanuit het gezichtspunt van de gebruiker.

De beschrijving van een usecase kenmerkt zich door een vaste zinsopbouw: Als <gebruikersrol> wil ik <iets doen> zodat ik <er iets aan heb> (Bijv. "Als klant wil k de beoordelen van een geselecteerd boek lezen zodat ik beter kan beslissen of ik het boek wil kopen."). Deze zinsopbouw dwingt af dat de functionaliteit wordt beschreven vanuit het gezichtspunt van de gebruiker en legt de focus op de toegevoegde waarde voor diezelfde gebruiker.

Werken met user stories is agile omdat de gewenste functionaliteit niet uitputtend of gedetailleerd wordt gespecificeerd; er wordt niet meer gedocumenteerd dan nodig is. De beschriving van een user story bestaat slechts uit één of enkele zinnen. De details worden mondeling overgedragen en voor zover nodig als acceptatiecriteria vastgelegd.

Een user story bestaat dan ook feitelijk uit drie onderdelen:

  1. Korte beschrijving als aanduiding van de requirement.

  2. Mondelinge communicatie over de details.

  3. Als korte zinnen vastgelegde acceptatiecriteria.

Zolang de bouw van de user story niet is gestart hoeft de business hem alleen te kunnen prioriteren en het agile-team hoeft alleen in te kunnen schatten hoelang het duurt om de user story te implementeren. Zodra de ontwikkelaars een user story gaat realiseren, bevragen de leden van het ontwikkelteam de (vertegenwoordiger van) de gebruiker. De verschafte details worden zover nodig opgeschreven als acceptatiecriteria. Op deze manier worden de wensen en aannames expliciet gemaakt en wordt duidelijk wanneer de software goed genoeg is.

Zie ook: Sterke verhalen: user stories als requirementstechniek

Bron: Handboek requirements - brug tussen business en ICT, Nicole de Swart

Laatst aangepast op woensdag, 27 december 2017 08:24  

 

Don't find fault, find a remedy.

Henry Ford

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 168 gasten online
Artikelen

masaaiki imai lean become be

Banner

coachingsinstrumenten boek susan ass

Het Coachingsinstrumenten Boek
Voor en door topcoaches
Susan van Ass

Bij Bol.com | ManagementboekLean boekentips

Lean Practitioner & Lean Expert
mindset, skill set & tool set
H.C. Theisens

Bij Bol.com | Managementboek

Banner