• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Belangrijke onderwijskundige begrippen - Leerfasenmodel van Maslow
Belangrijke onderwijskundige begrippen - Leerfasenmodel van Maslow

bob belangrijke onderwijskundige begrippen

leren learn

Leerfasenmodel van Maslow

Definitie

...

 


Alias: ...

 

leerfasenmodel maslow

 

leerfasenmodel maslow

Een Lean organisatie ziet nog steeds veel verbetermogelijkheden, terwijl ze al heel veel bereikt hebben. De tweede categorie heeft nog geen idee van de verbeterkansen. Ze denken dat ze goed bezig zijn, terwijl ze enorme hoeveelheden tijd, geld en energie laten liggen. Ze zijn ziende blind.

Leerfasen van Maslow

We noemen dat onbewust onbekwaam, naar een leerfasemodel van Maslow. Ja, dezelfde als die van de piramide. Het model zit als volgt in elkaar:

  • Als je niet weet dat je iets niet kunt, ben je onbewust onbekwaam. Een levensgevaarlijke fase, omdat je fouten maakt, zonder dat je dat in de gaten hebt. Met het risico dat je onprofessioneel bezig bent.
  • Als je ontdekt dat je iets niet weet of niet kan, ben je bewust onbekwaam. En als je het wil of moet kunnen, ontstaat er een leerbehoefte.
  • Je leert de vaardigheid, maar je moet het nog heel bewust toepassen. Het kost nog veel aandacht en concentratie. Je bent bewust bekwaam.
  • Naarmate je ervaring en routine stijgt, gaat het toepassen hoe langer hoe makkelijker. Tot je er nauwelijks meer over hoeft na te denken. Je bent onbewust bekwaam.
  • Na verloop van tijd verandert de wereld en is het geleerde verouderd. Of te veel routine veroorzaakt slordigheidsfoutjes. Je bent afgegleden naar onbewust onbekwaamheid. Hoog tijd voor een goed confronterend gesprek om je weer bewust onbekwaam te maken.

Bron: Weet jij wat je niet weet?, Ron van der Aar

 

Tags:
Laatst aangepast op donderdag, 04 februari 2021 07:10  

If I had an hour to solve a problem I'd spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions.

Albert Einstein

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 87 gasten online
Artikelen

aim leadership failure less effort edwards deming

Banner
Banner

miracle morning hal elrod

Miracle Morning
6 gewoontes om je leven succesvoller te maken
Hal Elrod

Bij Bol.com | Managementboek



Lean boekentips

Banner