• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Bandol, topper van het zuiden
Bandol, topper van het zuiden
Bandol
Zacht zoet resultaat van een vakantie in Frankrijk (2010): de Bandol rosé.
 
Een korte introductie.
 
Bandol is zowel een havenstad als een wijngebied. Het is één van de oudste nog producerende wijngebieden ter wereld, vanaf 600 voor Chr. De achterliggende heuvels (Sainte-Baume massief, top op 1147 m) bieden een buitengewoon geschikt terroir voor de mourvèdre, een moeilijk te hanteren druif, die zorg en inspanning beloont met boeiende wijnen. De wijngaarden liggen op terrassen (ook wel restanques genoemd) tussen de heuvels en de zee en tellen 1400 ha,. De AOC Bandol bestaat uit de gemeenten Bandol, Le Beausset, Le Castellet, La Cadière, Saint-Cyr-sur-Mer, Sainte-Anne-d'Evenos, Sanary en Ollioules Het microklimaat speelt een belangrijke rol, ze voorkomt te grote droogte waardoor de rijping van de druiven blokkeert, terwijl de mistral verkoeling brengt in dit hete klimaat. De druiven krijgen 3000 uren zon per jaar en dat is veel. Regen (ongeveer 650 mm) valt vooral in de herfst en winter. De bodem bestaat uit veel kalk. Maximaal 40 hl/ha en 5000 stokken per ha. Het gebied levert jaarlijks 48000 hl, geproduceerd door 50 châteaux en 5 coöperaties.
 
De mooiste rode wijnen van het zuiden van Frankrijk komen uit Bandol. Dat kun je in diverse wijnboeken lezen. “Bandol, dat is de Pauillac van de Provence”, zegt de fameuze Britse wijnschrijver Hugh Johnson. Maar ook Jean-Marc Bara, een van Frankrijks beste wijnjournalisten, is een fan van Bandol-wijnen: “Bandol met haar aroma en smaak van rode vruchten, truffels en specerijen geeft mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse Zuiden, een gelukzalig gevoel”. De Bandol heeft een eigen appelattion voor zowel rosé als rood. De verplichte blauwe druif is de Mourvèdre.
 
Een Bandol rosé is afkomstig uit de Provence. De productie voor de Côtes de Provence bestaat uit 80% rosé en de rest is rood en wit (40% van de Franse rosé komt uit de Provence!). De rosés uit de Provence zijn droog en fruitig. De rosé is direct herkenbaar aan zijn licht rose kleur, van zalmkleurig tot bijna wit. Ondanks de lichte kleur, is een Bandol vol van smaak. De rode Bandols op basis van de Mourvèdre zijn krachtig, gestructureerd, elegant, fijn gekruid en kunnen goed ouderen. De ervaring leert dat een goed gemaakte Bandol slechts na minimum een vijftal jaartjes kelderrust op zijn hoogtepunt is.
 
De toekenning van de officiële appellation d’origine controlée (1.325 ha) in 1941 wijst erop dat Bandol een van de oudste Franse gecontroleerde herkomstbenamingen is. Bandol zelf en zeven gemeenten ten noordwesten van het stadje hebben het recht om deze wijn op de markt te brengen.
Wettelijk gezien moet een rode Bandol uit minimaal 50% uit de Mourvèdre druif bestaan (Australiërs en Californiërs: Mataro, Spanjaarden: Monastrell). Daarnaast worden druivenrassen als Grenache en Cinsault gebruikt. Het zijn kleine bessen met een dikke schil, de druif is weinig gevoelig voor ziektes en rotting. Het is een aromamtische druif, complex in zijn aroma's en boeket. Qua geuren een klein rood fruit, een aangename groenigheid. Als de wijn ouder wordt ontstaan er aroma's van dierlijkheid en leer. De rode wijnen krijgen minimaal 18 maanden houtrijping. Ook worden er rosés en witte wijnen gemaakt van Clairette , Ugni Blanc en/of de Bourboulenc.  
 

 

Laatst aangepast op maandag, 17 januari 2011 22:25  

You see things and ask why. I dream things and ask why not.

George Bernard Shaw

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 204 gasten online
Artikelen

efforts courage not enough purpose direction john kennedy

Bewaren

faalkracht michel taal stappen laf lef

Faalkracht
in drie stappen van laf naar lef
Michel Taal

Bij Bol.com | Managementboek

Banner

Lean boekentips

The Hoshin Kanri Forest
Lean Strategic Organizational Design
Javier Villalba-Diez

Bij Bol.com


Banner